Airlive představil AC.TOP nový stropní AC router

AirLive_logoPodporu standardu 802.11ac pro rychlé Wi-Fi sítě najdeme ve stále větším množství zařízení.
Rodinu infrastrukturních síťových prvků s podporou AC Wi-Fi nově rozšiřuje i access point AirLive AC.TOP.
Wi-Fi access point AC.TOP je relativně kompaktní (jeho průměr činí 176 mm a výška 30 mm) a svým designem nenápadné zařízení, určené k montáži do stropního podhledu nebo i na zeď. Za tímto účelem najdeme v jeho balení rovněž držák, šrouby aAirLive_AC.TOP svorky na přichycení nezbytných kabelů. Přestože AC.TOP podporuje napájení přes Ethernet (PoE), dodává jej výrobce i s příslušným adaptérem pro připojení k elektrické síti. To je poměrně neobvyklé, ale zároveň i velmi praktické. Díky této výbavě se AC.TOP hodí například i pro instalaci v menší kanceláři či v domácnosti, kde bychom jen těžko hledali switch s podporou PoE. Ethernetové rozhraní access pointu je gigabitové, takže bezdrátové přenosy určitě brzdit nebude.
Jako každé síťové zařízení s podporou AC Wi-Fi umí i AC.TOP vysílat souběžně na frekvencích 2,4 i 5 GHz. Celková maximální propustnost bezdrátové sítě vytvořené access pointem činí 1 200 Mb/s, což je součet hodnot maximálních přenosových rychlostí pro standardy 802.11b/g/n a 802.11ac. Podpora AC Wi-Fi je při tom implementována ve variantě s teoretickou propustností až 866 Mb/s se dvěma MIMO anténami. Současně dokáže AC.TOP v obou přenosových pásmech obsloužit nejvýše 100 klientů (50 v každém pásmu).
Základní instalace access pointu AC.TOP je velmi snadná a jeho administrační webové rozhraní jednoduché a přehledné. V prvním kroku průvodce konfigurace zařízení si pouze zvolíte, zdali má AC.TOP fungovat jako Wi-Fi access point, připojený k Ethernetu, nebo jako WDS repeater pro rozšíření dosahu existující Wi-Fi sítě. Dále můžete nastavovat pásma a kanály jednotlivých vysílačů a samozřejmě i přístupová hesla pro připojení klientů k síti. Celkem si můžete nakonfigurovat až 32 různých podsítí pro připojení různých skupin klientů. Použít ovšem můžete i funkci Radius pro řízení přístupu k Wi-Fi na základě uživatelského jména a hesla. Celkem lze nakonfigurovat až 256 klientských účtů.
Funkce Radius je ale jen jedním z prvků výbavy, které předurčují access pointy AC.TOP pro nasazení v náročném firemním prostředí či například v hotelích a na dalších podobných místech. Důležité jsou i další možnosti správy, zahrnující především centralizované řízení celých skupin access pointů, přiřazených k jedinému řídicímu serveru.
Praktické testy access pointu AC.TOP s cenou kolem 3 300 Kč (bez DPH), nám potvrdily velmi široký dosah bezdrátové sítě i nadstandardní propustnost Wi-Fi v pásmu 5 GHz pro klienty s podporou standardu 802.11ac, stejně jako rychlé připojení klientů s podporou pomalejší specifikace 802.11n na 2,4 GHz. AirLive AC.TOP je díky tomu velmi vhodným řešením pokrytí velkých prostor rychlým bezdrátovým připojením k síti s nízkými pořizovacími náklady.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Brána do světa IoT od AirLive

Chytrá zásuvka od AirLive pohlídá spotřebu energie

Nové produkty AirLive pro automatizaci domácnosti