ROZHOVOR S PH.D. ALBERTEM YEH VICEPREZIDENTENTEM, PRODUKTOVÁ DIVIZE AIRLIVE


Vaše společnost je na našem trhu úspěšná s IP (Internet Protocol) kamerovými systémy Airlive, mohl byste nám nastínit budoucnost v této sféře?

V současné době se monitorování kamerovými systémy zaměřuje spíše na záznam, ale do budoucna budou tyto monitotovací systémy dělat mnohem vice. Již nyní je možnost využít tzv. Inteligentních řešení, která dokází analyzovat obraz a zvuk. V blízké budoucnosti bude kamera ve výtahu propojena s vaším bytem tak, že jakmile vstoupíte do výtahu začne automaticky rozsvěcet světla ve vašem bytě, zapne vám oblíbený kanál v televizi nebo rádiu a začne napouštět vanu nebo připravovat kávu či čaj.

 Již dnes pozorujeme, že uživatelé monitorovacích systémů vědí, že kamera je pouze nástrojem jehož schopnosti mohou být plně využity pomocí příslušného software, proto se bude budoucnost ubírat hlavně tímto směrem.

Kde je podle vás hranice mezi použitím monitorovacích systémů pro naše pohodlí a bezpečnost a mezi omezováním lidských práv a soukromí ?

Tato otázka se také čím dál častěji objevuje a odpověď je nelehká. Technologie je možno ochránit například možností využití vhodné ochrany těchto citlivých dat, jako je například šifrování datového toku, které zabrání zneužití dat. Hodně záleží na legislativě daného státu. Technologie jdou velmi rychle dopředu, ale jak jsou používány závisí výhradně na lidech.

Myslím si osobně, že v budoucnu bude monitorovací systém záležitostí autonomních robotů, kteří budou nejen sledovat, ale také reagovat na události.

Kde je v současné době největší zájem o IP monitorovací systémy?

V současné době nejvíce řešení pomocí IP kamer využívají systémoví integrátoři, kteří instalují bezpečnostní systémy ve školách, firmách, na stavbách k zajištění bezpečnosti a ostrahy objektů. Dále je to využíváno v projektech jako je bezpečnost v ulicích měst, zabezpečení nemocnic, průmyslových objektů, hotelů atd. V neposlední řadě existuje rostoucí počet zákazníků, kteří hledají snadný a levný způsob, jak si zabezpečit své domovy. Pro každou z těchto aplikací má Airlive řešení.

Slyšeli jsme, že Airlive bude vystavovat na veletrhu SECUREX 2014 v Polsku, můžete nám říct, co bude hlavním lákadlem?

Věřím, že budoucnost IP kamer nebude jen zaznamenávání videa. Budou dělat mnohem vice a budou se integrovat do života a prostředí. Bude to forma umělé intelligence, která pomůže automatizovat mnoho procesů. Očekávejte, že na výstavě Airlive půjde tímto směrem a představí například kamery, které dokáží počítat objekty nebo detekovat tváře.

 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Brána do světa IoT od AirLive

Chytrá zásuvka od AirLive pohlídá spotřebu energie

Nové produkty AirLive pro automatizaci domácnosti